Marknadens enda underlägg för moderna kylar och frysar

Moderna kylar och frysar är mycket energieffektiva jämfört med äldre varianter. För att spara energi har tillverkarna minskat diametern i dräneringshålet och de rör som finns i skåpet. Görs inte hålet rent med jämna mellanrum samlas partiklar i hålet som till slut täpps till.

Kondensvattnet rinner ned i kanalen vid dräneringshålet.  Eftersom hålet är tilltäppt kommer vattnet fortsätta att rinna ned under grönsakslådan och vidare till framkanten av dörren. När dörren sedan öppnas uppstår ett litet droppläckage. Detta har blivit en mycket vanlig vattenskada de senaste åren.

Håller kvar vattnet
Den nya generationens läckageskydd är designade att fånga upp kondensvattnet och håller kvar en viss mängd på skyddet tack vare att framkanten är uppvikt och att djupet är förlängt. Andra skydd som finns på marknaden klarar inte detta. Där rinner vattnet ut framför skydden för att fortsätta in under skyddet vilket leder till vattenskador.

Kabinettet i moderna kylskåp är också uppbyggt på ett annorlunda sätt. Tidigare fanns det ett ventilationsgaller i underkant. Nu är skåpen lägre placerade och nästan i linje med golvet vilket gör det svårare att se vätskan som rinner ut vid droppläckage. Dörren på de nya kylarna är dessutom tjockare och bättre isolerad än tidigare, vilket också bidrar till att läckaget är svårare att upptäcka.

Uppvikt framkant
I den nya generationen skydd stannar en viss mängd vatten kvar eftersom framkanten är uppvikt. Det förbygger en eventuell vattenskada. Den uppvikta kanten finns nu på alla Tollcos vitvaruunderlägg som ingår i serien Standard och fångar upp vatten både i fram- och bakkant. Den dolda golvytan under vitvarorna skyddas från kondens och läckage. Eventuellt vattenläckage leds fram för att bli synligt förutsatt att skyddet är av rätt modell för vitvaran samt korrekt monterat.

Flera storlekar
Kyl och frys-serien Standard finns i flera storlekar inklusive extra breda kylar, 55, 60, 70, 74, 90 och 120cm bredd samt extra djupa kylskåp och frysskåp. Det är viktigt att välja det underlägg som är avsett för just den vitvara du har. Om du vill ha ett skydd som räcker i bredd för både kyl och frys (standardstorlek) använder du K120.

Monteringsanvisningarna för läckageskydden är lätta att förstå. Alla moment visas med hjälp av bilder. Samtliga underlägg i Standardserien har monteringsanvisningar som är accepterade av Säker Vatten. De finns också med i RSK-databasen som används inom VVS-branschen.

Slittåliga och branschgodkända
Produkten är gjord i slagtålig PP-Plast (Polyproen) och testad och godkänd enligt typgodkännande 0505/01 av RISE samt accepterad i Byggvarubedömningen, Byggsvanen och Sundahus.

Tollco Standard vitvaruunderlägg tillverkas i Sverige och säljs i välsorterade byggvaruhus samt hos VVS-grossister.

Fler nyheter

Tollco är stolta över att vara ett litet företag med stora ambitioner. Vårt arbete med hållbarhet är ...

Vi på Tollco älskar sommaren och önskar att vi kunde vattensäkra den mot allt för mycket regn, men ...

Vi syns väl på Nordbygg? Du hittar oss i monter A10:48.

  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev?

Obligatoriskt