Innovativa lösningar förebygger vattenskador i köket

Med hållbara och innovativa produktlösningar anpassade för marknadens byggregler och behov riktade mot vattenskadeförebyggande i bostäder och fastigheter utvecklar, tillverkar och marknadsför Tollco lösningar med målet att minska resursförbrukningen och medverka till hälsosamma byggnader som är bättre för miljön och för vår hälsa.

tollco-nyhet-Innovativa-2

Tollco är ursprungligen ett företag som är byggt på att förhindra vattenskador kopplat till kraven på byggnationer i Sverige, Norge och Finland. Företaget har kontinuerligt jobbat med att ta fram produkter och lösningar för att motsvara de kravställningar som finns, både när det gäller läckande vatten och dolda ytor samt högre krav som vissa branschorganisationer har.

–Problematiken med vattenskador finns i hela världen men det är bara i Norden som vi har någon form av kravställning. De kostsamma skadorna uppkommer dock överallt och leder till negativ påverkan på miljön med CO2 utsläpp på grund av att man får kasta mängder av material samt använder onödig reursförbrukning av rent vatten, berättar Thomas Andersson, VD Tollco.

Tollco har tagit fram olika koncept som består av ett antal produkter. Ett av dem är ”Vattensäkert kök” som innehåller ett antal systemlösningar i olika säkerhetsnivåer. Produkterna hjälper till att förebygga vattenskador i dolda utrymmen och trycksatta vattenledningssystem. Dessa marknadsförs under Tollco.

–Vi har ett stort sortiment av produkter för varenda vrå men vi måste beskriva det för gemene man så att de vet vad de behöver. Vattenskyddslösningarna vi levererar ska helst inte synas när de är installerade och det är en utmaning att få det intressant när man inte kan se dem, säger Clas Crafoord Olsson, marknadschef på Tollco. Thomas fortsätter:

–Man ska kunna identifiera problemet innan det blir läckage. Vi är inte inblandade i badrum eller tvättstugor eftersom de har sina egna kravställningar utan vårt fokus ligger i köket och det avspeglar sig också i våra kundkategorier. Vi jobbar mycket mot de svenska köksproducenterna men även eftermarknad när det gäller renovering och rotarbeten i stora bestånd.

Ett vattenskadat kök behöver inte innebära att det helt plötsligt sprutar ut vatten som sedan måste torkas upp utan vattnet kan ha stått och droppat i många år berättar Clas. Material förstörs och vatten är inte en oändlig resurs.

tollco-nyhet-Innovativa-3

Clas Crafoord Olsson, Marknadschef Tollco  |  Thomas Andersson, VD Tollco

–En vattenskada kan innebära ett plötsligt oplanerat arbete där köket måste rivas och transporteras bort. Inredning och vitvaror som skulle ha kunnat sitta kvar i 10-20 år ska helt plötsligt kasseras. Det är en miljöbelastning som innebär att varje vattenskada påverkar miljön med 300 kg CO2 utsläpp per år och i Sverige har vi ungefär 100.000 redovisade vattenskador varje år till ett värde av 10 miljarder, men mörkertalet är förmodligen det dubbla berättar Clas.

Enligt Thomas och Clas är det lätt att förebygga en vattenskada i ett kök. Det som behövs är ett skydd under en diskmaskin, kyl och frys och en insats med täta stosar i diskbänkskåpet.

–Vid en vattenskada går det åt vatten utan något syfte. Konsekvenserna av en vattenskada blir ofta svartmögel som växer i fuktskadat byggmaterial. Svartmögel är farligt för oss människor att andas in och det är en orsak till astma eller allergi och i Sverige är vi världsmästare på att vara allergiska, menar Clas.

Tollco har haft en fin tillväxt de senaste åren och med produktutveckling, produktion, försäljning och utbildning är de experter och det största bolaget inom det här gebitet, framförallt i Sverige, Norge och Finland. Thomas berättar att de kommer att ha en bra volymutväxling de kommande åren i norden och det börjar även hända saker nere i Europa.

–Vi tror att det kommer leda till en förstärkt tillväxt inom de närmsta fem åren. Det är spännande att man har börjat titta på våra lösningar även utanför Norden och vi har börjat jobba med några av våra tillverkare och kunder i Europa, avslutar Thomas.

Text: Isabelle Ibérer

Fler nyheter

Tollco är stolta över att vara ett litet företag med stora ambitioner. Vårt arbete med hållbarhet är ...

Vi på Tollco älskar sommaren och önskar att vi kunde vattensäkra den mot allt för mycket regn, men ...

Vi syns väl på Nordbygg? Du hittar oss i monter A10:48.

  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev?

Obligatoriskt