Hur snabbt bildas mögel? Är vattenskador en miljöbov?

Hur snabbt bildas mögel

Varje år drabbas 70-100 000 hushåll av vattenskador i Sverige. Är du en av de drabbade? Fukt- och vattenskador leder inte enbart till kostsamma och psykologiskt påfrestande renoveringar i hemmet. Det är även en grundkälla till uppkomsten av mögel. Hur snabbt bildas mögel? Även en liten vattenskada kan på kort tid i rätt miljö utveckla ett mögelangrepp.

De flesta ser fram emot sitt nya boende eller sitt nyrenoverade hem. Ett snyggt och fräscht kök, ett inbjudande vardagsrum, en trygg och komfortabel miljö för barnen och inte minst ett härligt och trivsamt badrum. Tyvärr så blir det inte alltid som man drömt om. Badrummet kan snabbt förvandlas till en mardröm fylld av mögel. Mögel som kan leda till astma, allergi och eksem för de som vistas i dessa miljöer.

Vattenskador är en miljöbov

Visste du att vattenskador också utgör en stor belastning för moder jord? Varje vattenskada i kök eller badrum orsakar i genomsnitt ett utsläpp av 300 kilo koldioxid. Utsläpp som i sin tur sker i samband med sanering, torkning, transporter, samt på grund av en ökad materialanvändning och energiförbrukning.

Detta går att översätta i en CO2-belastning som motsvarar hela 10 000 varv (!) runt jordklotet med bil. Hårresande är bara förnamnet.

Mögel innebär hälsorisker

Hur snabbt bildas mögel? Mögel trivs och frodas i fuktiga miljöer, så i exempelvis badrum och kök är förutsättningarna bättre för en snabb och hög tillväxt. Så länge ytan är fuktig så kan mögelsvampar uppstå, oavsett om byggnadsmaterialet är trä, gipsskivor, isoleringsmaterial, betong eller målade ytor. Därför är det av största vikt att i synnerhet badrummet har tillräcklig ventilation som håller fukten borta.

Vid sidan av en otrevlig lukt och fula angrepp på väggar och golv kan mögel utgöra en hälsofara. Luftvägsbesvär, astma, allergier, eksem, rinit, trötthet, huvudvärk, slemhinnebesvär, hud, irriterande ögon, heshet, torr hals, hosta – ja, listan är lång på hälsobesvär som kan uppstå genom att bo i ett mögelskadat hem. Särskilt barn löper större risk att utveckla bestående symtom.

Undvik mögelangrepp med DropStop 200 eller PlugIn

Lyckligtvis erbjuder Tollco en rad olika produkter och lösningar för att förebygga uppkomsten av vattenskador och i förlängningen mögel. Utforska vårt koncept Vattensäkert Kök och våra vattenfelsbrytare WaterFuse.

Att installera ett vattenlarm i fuktiga utrymmen är ett enkel, billig och effektiv lösning för att upptäcka läckage i tid. DropStop 200 är en smidig liten enhet som du med lätthet kan placera ut på riskställen och på så vis snabbt upptäcka en vattenläcka. Den låga kostnaden per enskilt vattenlarm gör det möjligt att placera ut flertalet DropStop 200 i fastigheten, t.ex. i skåp, rörschakt, inspektionsluckor och andra dolda ytor med vattenanslutningar där vattenläckor ofta uppstår.

Hur snabbt bildas mögel? Med ett vattenlarm slipper du vara orolig!

Läs mer om DropStop 200 och PlugIn.

Fler nyheter

Tollco är stolta över att vara ett litet företag med stora ambitioner. Vårt arbete med hållbarhet är ...

Vi på Tollco älskar sommaren och önskar att vi kunde vattensäkra den mot allt för mycket regn, men ...

Vi syns väl på Nordbygg? Du hittar oss i monter A10:48.

  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev?

Obligatoriskt