Går det att ta bort svartmögel själv?

ta bort svartmögel själv

Svartmögel är tyvärr ett vanligt förekommande inslag i kök, badrum och andra våtutrymmen. Både invändigt och på husets fasad. Hur ska man gå tillväga för att förebygga att det uppstår och göra för att ta bort svartmögel?

Har någon av väggarna i ditt hem utvecklat små svarta prickar som samlas i stora kolonier? Bildas det svarta avbildningar i kakelfogarna i ditt badrum? Då har ditt hus med största sannolikhet drabbats av svartmögel som ett resultat av hög luftfuktighet (t.ex. dålig ventilation) eller långtgående vattenskador. Nu inleds en kamp mot klockan. Att ta bort svartmögel bör nämligen göras omgående efter upptäckten. Ju längre svartmögel fått slå rot och spridit sig, ju svårare är det att ta bort svartmögel.

Svartmögel kan innebära stora hälsorisker

För man ska inte underskatta konsekvenserna en svartmögelbildning kan medföra. Faktum är att svartmögel inte enbart tyder på en allvarlig vattenskada i hemmet eller skapar en ful missfärgning, utan även kan vara direkt hälsofarligt för den som vistas i närheten av svartmöglet. Svartmögel bildar mykotoxiner, vilket sprider luftburna gifter i gasform. Dessa gifter kan ge upphov till hälsobesvär som allergier, kroniska lungproblem och i värsta fall cancer.

Ta bort svartmögel – så gör du

Om problemet är utbrett och långtgående bör du kontakta en specialist för en professionell sanering. Är förekomsten av svartmögel inte särskilt långt gången kan man göra ett försök att ta bort det själv. Mindre mögelangrepp kan behandlas med saneringsmedel som säljs hos välsorterade målarbutiker och bygghandlare.

Att behandla med klorinrengöringsmedel och andra populära hemmakurer bestående av exempelvis tvättmedel, ättika, bikarbonat och citronsyra kan tvätta bort den svarta ytan men inte tackla svartmöglet på djupet. En fullständig grundlig sanering krävs för att komma åt den mikrobiella växten, där farliga celler och sporer frodas.

Förebygg vattenskador – förebygg svartmögel

Det bästa scenariot är självklart att inte drabbas alls och inte tvingas ta bort svartmögel överhuvudtaget. Svartmögel uppstår som en konsekvens av vattenskador. Tollco erbjuder ett stort antal produkter som förebygger uppkomsten av ovälkomna vattenskador.

Vårt koncept Vattensäkert kök innehåller flera smarta produkter som undviker vattenskador och dämpar oron för svartmögel. Med Tollcos lättinstallerade diskbänksinsatser, diskmaskinsunderlägggolvskydd, läckageskydd för kyl & frys, läckagebrytare, vattenlarmtätningarvattenfelsbrytare och översvämningsskydd får du ett heltäckande skydd mot oönskat vattenläckage.

Fler nyheter

Vi vet att kökstillverkare är ytterst noggranna när det kommer till design och funktion. Det gäller även ...

Marcus Sundkvist är ny VD för Tollco sedan årsskiftet. – Första månaden har varit både intensiv och ...

Det är hög tid för att lägga order för leverans före jul Tack för ...

  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev?

Obligatoriskt